Времена года П.И. Чайковский

För att glädja läsarna så skrev Tjajkovskij ett musikstycke till varje månads utgåva. Verken kom att döpas efter varje månadsnamn

Времена года П.И. Чайковский

Реферат

Литература

Другие рефераты по предмету

Литература

Сдать работу со 100% гаранией

 

 

 

 

Biografi

 

Pjotr Tjajkovskij föddes i Preduralje i orten Votkinsk, där hans far var brukspatron. Från tidig barndom lärde sig Pjotr att älska ryska sånger.

Han studerade juridik på ett läroverk i St Petersburg, men sysselsatte sig även med musik då tillfällen gavs. Sin framstående begåvning för det musikaliska kom han att visa senare i livet.

Efter sina studier tillträdde han en tjänst på justitiedepartementet, samtidigt so hans intresse för musiken tilltog. 1862 får han en plats på St Petersburgs konservatorium, där han ges en chans att vidare utbilda sig inom det som han lärt sig att älska, nämligen den ryska musiken.

Hans studier kantades av stora svårigheter då hans fars företag gått i konkurs.

Nu krävdes det att något i hans närhet kunde bidra med ekonomisk hjälp, eftersom det var dyrt att studera på den tiden. En kväll knackar det på hans dörr , det är rektorn för konservatoriumet Anton Grigorievits Rubinstein som kommit för att erbjuda honom fortsatta studier under hans beskydd.

Mot slutet av studien så blev Tjajkovskij inbjuden att undervisa på ett konservatorium i Moskva. En ledare för Moskvas musikliv N.G Rubinstein (förövrigt bror med rektorn A.G Rubinstein) öppnade gästvänligt dörren till sitt hem för Pjotr.

I Moskva börjar han att umgås med eliten inom rysk konst och litteratur bl. a B.F Odoevsky och L.N Tolstoj.

Nu känner Tjajkovskij att tiden är inne för ryska folket att få ta del av alla hans verk.

För att kunna ge ut sin musik så krävs det att han får någon som kan bidra ekonomiskt, det är då Nadegda Filaretova von Mekk erbjuder sig att stödja honom. Hon var ett stöd för honom så väl ekonomisk som moralisk. Det spekulerades vida brett huruvida dom hade ett förhållande eller inte. Enligt honom så hade dom endast kontakt genom brev.

1877 gifter han sig med Antonina Ivanova Milukova, men tider med henne blev väldigt olycklig. Under hela äktenskapet förblev hon en främling för honom.

1877 började ett kringströvande liv, han reser till Kloran i Schweiz , Paris, Rom och Florens.

Han bor även hos sin syster i Ukraina. Ibland så besökte han Moskva och St Petersburg för att arbeta , men även för att gå på konserter och lyssna på sina verk.

1885 bestämmer han sig för att bosätta sig i Moskva, nu tar den musikaliska sidan vid och han börjar skriva nya verk, som senare kom ges ut.

I början av maj 1892 flyttar Tjajkovskij till ett hus nära staden Klin, här fortsatte ett skapande av musik som inte visste några gränser.

Det skulle visa sig vara hans sista hem, för i oktober 1893 så avlider Tjajkovskij i kolera. Han begravdes på en kyrkgård i St Petersburg.

 

Årstiderna.

 

I St Petersburg där Tjajkovskij levt trycktes en tidning med namnet Nyvelist, den gavs ut en gång i månaden.

För att glädja läsarna så skrev Tjajkovskij ett musikstycke till varje månads utgåva. Verken kom att döpas efter varje månadsnamn och fick samlingsnamnet ”Årstiderna”. Med 12 musikstycken så ville han beskriva vilka känslor han hade till sitt hemland. Alla styckena skiljer sig åt, men gemensamt för dom alla är den värme och kärlek som förmedlas till alla som lyssnar.

Här kan alla få en inblick i hur han på sitt speciella sätt beskriver Rysslands natur och landskap, och känna den kärlek och värme han hyste för moderland.

 

 

 

Mina egna tankar kring musiken

 

Tjajkovskij får mig att känna glädje inombords, hans sätt att förmedla bilder av forna Ryssland genom sin musik, gör allt så mycket vackrare i mitt sinne. Jag vet hur det ser ut i mitt gamla land, men musiken skapar en helt annan bild som jag bär med mig.

Ta stycket ”oktober” där hans återspeglar hösten på ett helt fantastiskt sätt. För många förknippas hösten med blås och regn och en väntan på vintern. För mig så sänker hösten ett behagligt lugn och en förväntan på vad som komma skall.

Tjajkovskij har en förmåga att se det sköna i saker och ting som vi inte riktigt kan förstå.

 

Jag brukar inte lyssna så ofta på klassisk musik, men får jag en chans så tillhör Tjajkovskij och symfoni 40 av Motzart mina favoriter

 

 

 

Похожие работы